Tietoa taitoluistinten hankintaan!
Julkaistu: 12.09.2017 00.00

Tietoa taitoluistinten hankintaan!

INFOPAKETTI LUISTINTEN HANKINTAAN!

Monella on varmasti mietinnässä uusien luistinten hankinta näin uuden kauden alkaessa tai kesän jälkeen kun vanhat luistimet eivät mahdukaan enää jalkaan. Osa on vasta ensi metreillä luistelu-urallaan ja osa jo kokeneita konkareita, mutta tässä yhteinen infopaketti kaikille luistinhankintoja miettiville.

Luistinten tulisi olla oikeat taitoluistimet ei marketista ostetut "pihaluistimet" ja tulokastasollakin jo tukevammat mallit eikä aivan aloittelijoiden kengät. Suomessa myytäviä yleisimpiä taitoluistin-merkkejä ovat Risport, Riedell, Graf, Edea, Jackson ja Wifa ja näillä kaikilla on useita malleja (eri kovuisia ja osalla useita lestileveyksiä kaikista malleista). Merkkien välillä on eroja lestin muotoilussa ja koron korkeudessa. Ehjät, sopivan kokoiset ja riittävän tukevat luistimet ovat luistelijan tärkein työväline!

Luistinkengässä tärkeintä on, että se istuu jalkaan ja on aivan sopiva (ei siis yli sentin kasvuvaraa edes pienille!). Kun jalka ei enää kasva, luistimen kärkeen ei jätetä tilaa kuten lenkkariin sillä jalka vetäytyy luistimessa taakse kun ollaan luisteluasennossa. Liian isot luistimet jalassa on sama kuin laittaisi viisi numeroa liian isot saappaat jalkaan ja yrittäisi juosta 110 metrin aitoja – eihän siitä mitään tule. Toki varpaat eivät saa kippurassakaan olla. Kun luistin on sidottu kiinni, kantapää ei saisi irrota pohjasta. Luistimen tulee istua jalkaan napakasti ja vain varpailla voi olla vähän tilaa liikkua. Luistimessa käytetään vain yhtä sukkaa, ei koskaan villasukkaa. Kengän kovuutta / jäykkyyttä valittaessa tulisi huomioida harjoitusmäärä, luistelijan ominaisuudet (pituus ja paino) sekä käyttötarkoitus (yksinluistelun hypyt vaativat tukevamman kengän). Myös kengän koron korkeus vaikuttaa luisteluun ja kannattaa valita malli, joka tukee luistelijan ominaisuuksia (esim. nilkan liikkuvuus).

UUSIA JA KÄYTETTYJÄ TAITOLUISTIMIA MYYVÄT MM:

Turussa:

Antinpyörä, www.antinpyora.fi

Sportservice, www.sportservice.fi

Helsingissä:

Lucky Skate, www.luckyskate.fi

Skate Shop, www.skateshop.fi

Tampereella:

Golden Skate, www.goldenskate.fi

Tuusulassa:

www.taitoluistin.fi

Käy tutustumassa nettisivuilla eri vaihtoehtoihin! Liikkeiden nettisivuilla on hyvin esiteltynä eri merkit ja mallit (Lucky Skaten ja Skate Shopin sivuilla on melko kattavat esittelyt). Taitoluistinten erikoisliikkeessä osataan myydä oikea luistin käyttötarkoituksen ja luistelijan ominaisuuksien mukaan. . Urheiluliikkeeseen suunnatessa suosittelemme olemaan itse selvillä tarkkaan mitä olet menossa hankkimaan.

JOS HANKIT LUISTIMET KÄYTETTYNÄ, varmista oikean koon lisäksi, että terissä on vielä teroitusvaraa ja kenkä on tukeva ja "suora". Kengän varsi ei saa olla murtunut poikki ja varren pitäisi olla suorassa kun luistinta katsoo takaa päin. Liian isot tai esim. loppuun kulutetut luistimet voivat haitata merkittävästi luistelijan kehittymistä. Terän loppuun kuluminen aiheuttaa sen, että piikki tökkää eteenpäin luistelussa helposti jäähän ja taaksepäin luisteltaessa laahaa jäässä jarruttamassa kokoajan. Käytettyjä luistimia on hyvä kokeilla vaikka kerran jäällä ennen ostopäätöstä ja luistimet voi näyttää vaikka valmentajalle jos ei ole varma onko kengän kovuus luistelijan harjoitusmäärään ja ominaisuuksiin nähden sopiva.

KYSY APUA JA LISÄÄ TIETOA VALMENTAJALTA!

Hyviä luisteluhetkiä!

Seuran uusimmat