VG ryösti pisteet Raumalta
Julkaistu: 09.05.2019 00.00

VG joutui Raumalla koville mutta palasi voittajana kotiin. Loppulukemat 1-6 (1-2) eivät kerro koko totuutta pelistä ja naantalilaiset olivat ajoittain pulassa taitavien raumalaisten kanssa. Erityisesti pelin ensimmäinen puolituntinen oli raumalaisten etsikkoaikaa ja VG oli pahasti purjeessa.

Suurin osa Iirojen tilanteista lähti ensimmäisellä puoliajalla liikkeelle peliä oivaltavasti puolustuslinjasta avanneen Mikael Nurmen jalasta tai keskikentän pohjalla operoineen pallovarman Juho Torkkelin kautta. Vahvimmin Iirot eteni vasemman laitansa kautta, jonne kymppipaikalla rymistellyt Emenike Mbachu hakeutui muodostamaan ylivoimia yhdessä laitavipeltäjä Roope Virtasen kanssa. Ennen 25. minuutin kohdalla Virtasen viimeistelemää avausmaalia oli P-Iirot päässyt jo muutamaan tuhannen taalan paikkaan. VG:n 18-vuotias maalivahti Rene Ahonen oli kuitenkin erinomaisella pelipäällä ja pysäytti reaktioillaan muutaman varman maalin.

P-Iirojen kova painostus jatkui 35. minuutille asti jolloin VG iski komean tasoituksen nopean hyökkäyksen päätteeksi. Asialla oli 20-vuotias naantalilaishyökkääjä Roni Lehmuskoski, joka antoi loistavan näytteen maalintekijäntaidoistaan. Linjan taakse pitkän syötön saanut Lehmuskoski suojasi itsensä väkevästi tekopaikkaan, pisti pakin vetoharhautuksella vipuun ja tinttasi röyhkeästi etukulmaan. Vain muutama minuutti tasoitusmaalin jälkeen naantalilaiset pääsivät iskemään uudelleen vastaan. Hyvään pelivireeseen vertynyt Lauri Lavonen teki upean esityön ja Joni Sivula siirsi VG:n johtoon. Vieraat selvisivät näin muutaman hyvin pelatun vastahyökkäyksen turvin johtoasemassa puoliajalle, vaikka se ei pelitapahtumiin nähden välttämättä kovin oikeutettua ollutkaan.

Puoliajalla VG:n valmentajavelho Telmo Manninen reagoi tekemällä muutaman onnistuneen taktisen muutoksen ja vierailijat saivat puolustuspelinsä paremmin kontrolliin. Isäntien taitava Torkkeli sekä hyväjalkainen Nurmi saatiin pois pallosta ja Emeniken niskaan alettiin hengittää taukoamatta. Puoliajalta tultaessa VG oli myös ehtinyt suorittaa jo neljä pelaajavaihtoa, kun ensimmäisellä puoliajalla loukkaantuneet Lavonen ja Teemu Tommila oli jouduttu ottamaan vaihtoon jo ennen taukoa. Penkillä riitti kuitenkin leveyttä ja sieltä löytyi myös ratkaisun avaimet voittoon. Erityisesti nuoriso-osaston 18-vuotiaat Mikael Rautakoski sekä edustuksessa debytoinut naantalilaisnuori Oskari Leppänen tulivat upeasti sisään ja olivat hienosti kääntämässä peliä naantalilaisille. Tommilan keskuspuolustuksessa korvannut Leppänen katkoi takalinjoilla isännän ottein ja iski jokaiseen irtopalloon itseään säästelemättä. ÅIFK:n A-junioreissa viimeksi pelannut ja hiljattain takaisin keltamustaan vaihtanut Leppänen oli pätevä myös pallollisena. Laitapakiksi puoliajalla vaihdettu Rautakoski otti puolestaan VG:n oikean laidan komeasti haltuunsa, sai taitavan Virtasen kuriin ja teki myös mainioita taustanousuja laidaltaan.

Nuoriso-osaston tehdessä esiinmarssiaan kantoi myös kokeneempi kaarti kortensa kekoon. Tunnin pelin kohdalla syntynyt ratkaiseva 1-3 maali oli Veli Hartolan käsialaa, jolle läpiajopaikan petasivat kapteeni Raukunen ja ihanasti läpisyötön vuotanut Uotinen. Maalivahdin kiertänyt ja päätyrajalle ajautunut Hartola näytti juonikkuuttaan viimeistelemällä pienestä kulmasta Iirot-puolustuksen ehdittyä jo luulemaan että tilanne olisi kuivumassa kasaan. Hartolan maalin jälkeen pelin henki oli selvä. Iirot avasivat entisestään peliään ja hakkasivat päätään VG:n puolustusmuuriin vieraiden iskiessä vastaan linjan taakse jääneeseen tilaan. Ja tämä sopi naantalilaisille kun Otto Girs, Lehmuskoski sekä Sivula kävivät tekemässä maaliin mieheen lyhyen ajan sisällä. Girs karkasi oikealta laidalta läpi Rautakosken linjan taakse lähettämästä pallosta ja viimeisteli varmasti. Lehmuskoski eteni maalipaikkaan vasemmalta ja laittoi pallon takaverkkoon rennon viileästi. Sivula pääsi puolestaan juhlimaan työmies Uotisen jyrättyä pallon väkisin linjan taakse. Tilanteen loppuun asti Sivula sai siirsi pallon verkkoon, kun Iirot-veskari ei saanut vangittua pelivälinettä.

Suurinumeroinen voitto hyvästä vastustajasta palautti VG:n voittojen makuun ja antoi varmasti uskoa tulevaan. Paljon jäi kuitenkin taas parannettavaa eikä joukkueelta nähty vieläkään ehjää ysikymppistä. Useat ikävät loukkaantumiset tarkoittavat että seuraavissa peleissä päästäneen taas mittaamaan joukkueen ringin leveyttä. Puolitoista viikkoa aikaa parannella vammoja ennen kuin pelit jatkuvat perjantaina 17.5 vierasottelulla Åbo Club de Futbolia vastaan.