Hallituksen tiedote 17.8.
SeuraJulkaistu: 18.08.2020 00.00

Hallituksen tiedote 17.8.

Koronatilanne (COVID-19) on kesän aikana ollut Suomessa kohtuullisen vakaa. Tautia ei kuitenkaan ole voitettu, sillä uusia tartuntoja on todettu viime viikkoina jälleen hieman enemmän. Seuraavat kuukaudet ovat merkittäviä taudin etenemisen hillitsemiseksi. Onkin tärkeää, että jokainen urheilija, valmentaja ja taustahenkilö sitoutuu harrastuksessa ja muussa arjessaan viruksen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.


Perusohjeet hygieniasta pätevät harjoituspaikoilla ja harjoituspaikkojen ulkopuolella

1.Saavu vain terveenä harjoituksiin, kouluun ja työpaikalle.

  • Pienetkin hengitystieinfektion oireet tarkoittavat poisjääntiä harjoituksista ja ryhmä- tai joukkuetoiminnasta. Vältä oireisena muita ihmiskontakteja, älä tule harjoituspaikalle seuraamaan harjoituksia.
  • Koronaepäilystä on aina ilmoitettava valmentajalle ja joukkueenjohtajalle.
  • Suosittelemme koronatesteihin menemistä matalla kynnyksellä.
  • Testatusti negatiivisen tuloksen saanut urheilija voi palata harjoituksiin, kun on oireeton.

2.Huolehdi hyvästä käsihygieniasta

  • Pese kädet huolellisesti saapuessasi harjoituksiin ja lähtiessäsi harjoituksista. Käytä käsihuuhdetta, jos harjoituspaikalla ei ole käsienpesupistettä.
  • Vältä koskettelemasta nenää, suuta tai kasvoja ja tarpeettomasti ovenkahvoja, kaiteita tai muita julkistenpaikkojen pintoja.
  • Kun saavut harjoitusten jälkeen kotiin, muista pestä kädet huolellisesti myös silloin.

3.Noudata hyvää yskimis-, aivastamis- ja niistämishygieniaa

  • Yski tai aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen paperiin.
  • Niistä paljain käsin nenäliinaan, laita niistämisen jälkeen nenäliina roskikseen ja pese kädet hyvin (tai desinfioi kädet).
  • Älä niistä hihaan tai käsineisiin.


Kun jokainen tulee harjoituksiin vain terveenä ja noudattaa yllä olevaa perusohjeistusta hyvän hygienian osalta ja mahdollisia viranomaisohjeita (THL ja muut viranomaiset), voi harjoitella normaalisti.

On hyvä huomioida myös seuraavat asiat

  • Harjoitukseen saavutaan ja poistutaan ripeästi: turhaa oleskelua harjoituspaikoilla esim. pukukoppitiloissa vältetään edelleen. Turhan oleskelun ohjeet koskevat myös vanhempia.
  • Pukukopeissa pidetään mahdollisuuksien mukaan huolta turvaväleistä.
  • Pukukoppeihin pääsääntöisesti yksi joukkue/pukukoppi.
  • Harjoituksissa käytetään vain omaa juomapulloa. Juomapullot sijoitetaan riittävän kauas toisistaan.
  • Yhteiskäytössä olevat oheisharjoitusvälineet (painot, kuntopyörät jne.) pyyhitään käytön jälkeen.
  • Jokainen huolehtii omista varusteistaan eikä koske muiden varusteisiin.
  • Leiri-, ottelu- ja kilpailumatkoilla kiinnitettään erityishuomioita hygieniaan ja sovitaan urheilijoiden käytännöt mm. yhteisruokailujen, matkustamisen ja majoituspaikkojen osalta.

Kasvomaskin käyttö

THL suosittaa 13.8.2020 yllä mainittujen toimien lisäksi kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Maskin käyttöä suositellaan käytettäväksi saavuttaessa esimerkiksi harjoituksiin joukkoliikennettä käyttäen. Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lisätietoa https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

Mahdollinen altistus ja karanteeni

Jos harjoitusryhmän tai joukkueen jäsenellä ilmenee koronavirusinfektioon viittaavia oireita, kannattaa kuumeisen/oireisen lähistöllä olleiden välttää tarpeetonta kanssakäymistä muiden kanssa, kunnes testitulos on selvillä.

Jos koronavirustesti on positiivinen, voi lieväoireinen COVID-19-potilas sairastaa kotona. Eristystä kotona jatketaan vähintään 14 vrk. Jos potilaalla on oireita vielä tämän 14 vrk:n jälkeen, hänen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään 2 vrk (48 t) ajan.

Jos urheilijan perheessä on eristyksessä oleva (oireellinen, laboratoriovarmistettu COVID-19), tulee urheilijan pysyä karanteenissa 14 vrk:n ajan.

Lisätietoa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota

Matkustaminen

Seuraa THL:n ohjeita matkustamisesta ja karanteeneista:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia#maat_joista_voi_matkustaa_Suomeen

Suosittelemme seuraamaan ajankohtaista koronavirusinformaatiota

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta