Telmon tentissä Emma Santamäki
Julkaistu: 22.11.2021 11.10

Telmon tentissä Emma Santamäki

Emma Santamäki on VG-62:sta lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka edusti kuluneella 2021 kaudella ruotsalaista AIK:ta.

Telmon tenttiin valikoituu pelaajia tai muita jalkapallossa vaikuttavia henkilöitä, jotka ovat edustaneet VG-62 jossain vaiheessa uraansa.


Kuva: Bildbyrån Andreas Eriksson Kuva: VG-62 arkisto

1. Miten tutustuit jalkapalloon ensi kerran?

Pikkuveljeni innoittamana lähdin mukaan jalkapalloon noin 7 vuotiaana muistaakseni. Aloitin Naantalin Nappulaliigassa, tyttö-joukkue Fiorentinassa, jossa pelasin varmaankin pari vuotta ennen VG-62 siirtymistä.

2. Mikä lajissa viehätti?

Rehellisesti sanottuna ihmettelen, että tykästyin lajiin ja jatkoin pelaamista koska joukkueeni Fiorentina hävisi kaikki pelit 10-0 koville poikajoukkueille Nappulaliigassa. Varmaankin se pelaaminen joukkueen kanssa viehätti ja jotenkin laji vei mukanaan, vaikkakin ringette pysyi myös mukana kauan.

3. Milloin aloitit pelit VG;ssä?

Aloitin VG:ssä vuotta vanhempien tyttöjen joukkueessa noin 9-vuotiaana, koska oman ikäisteni tyttöjen joukkuetta ei ollut. Joukkueessa oli useita pelaajia, joiden kanssa myös pelasin ringetteä talvisin.

4. Pelasitko paljon nuorena poikien kanssa?

Nappulaliigassa joukkueeni pelasi aina poikia vastaan. Sen lisäksi meillä oli usein pihapelit käynnissä naapurien kanssa, pääasiassa poikien. Kesäisin tuli pelattua jalkapalloa ja sählyä, talvella taas jääkiekkoa liukkaalla asfaltilla tai ulkojäillä.

5. Harjoittelitko paljon vapaa ajallasi?

Jonkun verran sitä tuli treenattua jalkapalloa Karvetissa joukkuelaisten kanssa tai pikkuveljen ja hänen kavereiden. Enimmäkseen pihapeleissä kului aikaa, jos se harjoittelemiseksi lasketaan. Ala-aste ikäisenä harrastin jalkapallon lisäksi myös ringetteä, joukkuevoimistelua, taekwondoa sekä yleisurheilua joten harrastuksiin kului paljon aikaa. Kaikki muut lajit lopetin ennen ylä-astetta mutta ringetteä pelasin lukion 2. vuodelle asti, ja vielä siitä muutaman vuoden tauon jälkeen pelasin yhden kauden.

6. Ketä fanitit jalkapallossa nuorena?

Minulla ei sen suurempia idoleita ole ollut, mutta muistan ihannoineeni isoisääni. Hänellä oli paljon mitaleita ja pokaleita jalkapallosta.

7. Milloin sinulle alkoi hahmottua että hetkonen minusta tulee jalkapallo ammattilainen?

Pelattuani TPS:ssa 7 vuotta koin, että olisi aika koittaa päästää ulkomaille pelaamaan, jotta voisin keskittyä vain jalkapalloon, koska se ei Suomessa ollut mahdollista. Mahdollisuus tuli aika yllättäen ja muutaman viikon päästä siitä olin Italiassa pelaamassa Serie A:ssa. Aika Italiassa jäi lyhyeen koronan takia, mutta koin että halusin takaisin ulkomaille. En oikein suuremmin ole asiaa miettinyt että pelaan ammattilaisena, opiskelen myös jalkapallon ohella ja olen vain todella iloinen että pystyn tekemään sitä mistä pidän.

8. Pelasit Italiassa ja Ruotsissa sitä ennen TPS;ssä vertaile näitä sarjoja hieman? ja missä erot piilee?

Italiassa tosin pelasin vain 3 peliä, mutta siellä pelaajat ovat enemmän teknisiä eikä peli ole niin suoraviivaista kuin Suomessa tai Ruotsissa. Suomessa ja Ruotsissa jalkapallo on taktisesti aika samanlaista sanoisin. Pelin nopeus ja pelaajien fyysisyys (nopeus ja voima) ovat suurin ero Suomeen mielestäni.

9. Meillä on lyhyessä ajassa muutamassa vuodessa aloittanut 50 uutta tyttö peluria ikäluokkia on 2010-2015 ja uusia tulee, mitä terveisiä haluaisit lähettää näillä tytöille?

Todella hienoa että enemmän tyttöjä Naantalista on innostunut jalkapallosta! Muistakaa nauttia pelaamisesta ja toivottavasti kentillä nähdään :)

10. Kerro vielä mitkä ovat vahvat ominaisuutesi jalkapallossa?

Vahvimmat ominaisuudet ovat puhe kentällä sekä kyky syöttää ja laukoa kummallakin jalalla.

ja viimeisimpänä, Italiassa asuneena paljasta lempiruokasi?

Ehdoton lempiruoka on sushi!