Taisteluvoitto Tepsistä, nyt odotellaan apuja Ålandilta
Julkaistu: 09.10.2022 12.39

Sarjan viimeiselle kierrokselle, jossa kaikki ottelut piti pelata samaan aikaan, lähdettiin asetelmissa missä sarjassa säilyminen ei ollut enää VeeGeen omissa käsissä. Ensimmäinen yllätys kuului jo aamulla Ahvenanmaalta, sillä FC Åland ei ollut päässyt yöllä lähtemään matkaan kohti Poria, jossa heidän piti kohdata ToVe, koska kovan myrskyn takia Tukholma – Turku risteilijä ei ollut päässyt pysähtymään lainkaan saarella. Toinen VeeGeen tilanteeseen vaikuttanut ottelu oli samaan aikaan pelattu TPK-PaiHa jossa kotijoukkueen voitto toisi heille varman säilymisen. Luonnollisesti tuota ottelua seurattiin naantalilaisten vaihtopenkillä tulospalvelusta herkeämättä ja valitettavasti nopeasti kävikin ilmi, että kotijoukkue hoitaisi tuon kohtaamisen itselleen ja samalla sarjapaikan vuodeksi 2023.

Omaa otteluansa naantalilaiset lähtivät hoitamaan taitavaa TPS U23 -joukkuetta vastaan loppukaudella tutuksi tulleella teemalla tiiviisti puolustaen ja luottaen omiin vastaiskuihinsa. Ottelu alkoikin TPS:n siirrellessä palloa pitkiä syöttöketjuja keltapaitojen pelin näyttäessä siltä kuin liikkeelle oltaisiin lähdetty varvastossut jalassa. Alun varovainen ote johtikin siihen, että 13.minuutilla hienon syöttökuvion päätteeksi pääsi kotijoukkueen Christian Linna siirtämään pallon keskeltä vapaasti maaliin ohi voimattoman maalivahti Jukka Hatakan. Ottelu jatkui pitkälti samoissa merkeissä, kunnes kymmenen minuuttia edellisestä tapahtui TPS-puolustukselle kohtalokas virhe. Pallo pelattiin naantalilaisten toimesta linjan taakse ja samaan palloon ryntäsivät sekä kotijoukkueen toppari että vastaan rynnännyt maalivahti ja siitähän seurasi kohtalokas yhteentörmäys. Topparin yrittäessä vielä kauhoa palloa kädellään maassa maaten sen nappasi Samuli Mikkonen, joka toimitti pelivälineen paristakymmenestä metristä tyhjään TPS-nuottaan. Tilanteesta seurasi kotijoukkueen topparille vielä kaiken päälle keltainen kortti. VeeGee saikin tästä lahjamaalista selvästi lisää puhtia ja alkoi voittaa yhä enemmän kaksinkamppailuja ja syötötkin alkoivat löytää yhä useammin oman pelaajan pelin tasoittuessa selvästi. Jakson jälkimmäisellä puoliskolla maalipaikat jäivätkin vähiin molemmilta osapuolilta. Lähimmäksi pääsi kotijoukkue viitisen minuuttia ennen taukoa mutta taas upean ottelun pelannut maalivahti Hatakka nollasi kuitenkin lähitorjunnallaan aikeet. Pari minuuttia tästä oli myös vierasjoukkueella mahdollisuus mutta tällä kertaa Oskari Leppäsen ( kummiyritys www.maek.fi ) laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta leijaili hieman ohi kotijoukkueen maalin yläkulman.

Toiselle jaksolle pukukopista juoksi selvästi enemmän itseensä uskonut VeeGee -ryhmä. Ottelun luonne muuttui selvästi ja kaksinkamppailujen myötä peli alkoikin kääntyä vähitellen vierailijoille. Ensimmäinen merkki siitä nähtiin jo kymmenisen minuutin pelin jälkeen, kun Muslin Al-Ebadi voitti kaksinkamppailunsa boksin sisällä ja nosti pallon maalille, jossa väkivahva Roni Lehmuskoski ( www.suntown.fi ) kurkotti palloon ja siirsi sen maalin perukoille ja Kupittaa 5:n kuvitteelliselle tulostaululle 1-2 vierasjohdoksi. Kotijoukkueen vastaus tuli kuitenkin seuraavan kymmenen minuutin päästä, kun VeeGee -puolustus epäonnistui katkossaan ja raitapaidat pääsivät 2v1 hyökkäykseen, joka päättyi Otto Näsin tasoitusmaaliin takatolpalta. Viimeiset 25 minuuttia ottelusta olivat kovaa taistelua VeeGee -pelaajien tietäessä tarvitsevansa ottelusta voiton säilyttääkseen edes teoreettisen mahdollisuuden sarjassa säilymiseen. 75.minuutilla johtomaali näytti jo varmalta, kun Muslin Al-Ebadilla oli tyhjä maali edessään mutta hänen sijoituksensa alle 10 metristä pelastettiin vielä TPS-puolustajan liukuessa pallon eteen lähes maaliviivalta. Tästä parin minuutin päästä hielahti jo kotijoukkueen maaliverkkokin mutta valitettavasti väärältä puolelta, kun loukkaantumisensa jälkeen kentälle palannut Eetu Leppäsen ( www.maek.fi ) vihainen vasuri meni etunurkasta siis ohi. Riemullinen voittomaali oli kuitenkin vielä tullakseen ja se näki päivänvalon lopulta 84.minuutilla. Toisella jaksolla kentälle vaihdettu, nilkkavammansa johdosta lähes yhdellä jalalla pelannut, Samuel Lehtinen linkosi tutun pitkän sivurajaheittonsa, jonka Eetu Leppänen pääsi jatkamaan kantapäällään maalille. Paikalle ryntäsi ylösnoussut toppari Antti Leppiniemi, joka tyrkkäsi pallon etunurkasta sisään tehden samalla jo kauden viidennen maalinsa! Ottelun lopun VeeGee onnistui tällä kertaa hoitamaan suhteellisen tyylikkäästi varjellen omaa maliaan mutta samalla pitäen palloa myös vastustajan puolustusalueella. Viimeinen sydämentykytyksiä aiheuttanut tilanne oli lisäajalla, kun rangaistusalueen ulkopuolelta lähtenyt TPS -laukaus kimposí yläriman kautta yli maalin. Kerrankin näinkin päin!

Tiukan taiston tauottua joukkueen kapteeni Eetu Leppänen laittoi pyynnöstä iltapäivän ottelun sekä koko kauden pakettiin seuraavasti:

”Tänään otettiin hieno voitto! Koko joukkue taisteli alusta loppuun ja tänään saatiin pitkästä aikaa siitä myös palkinto. Pystyimme tänään myös pitämään ajoittain palloa pidempiä jaksoja, emmekä joutuneet pelkästään puolustamaan. Terävyys vastahyökkäyksissä johti maalipaikkoihin ja saatiin niitä myös hyödynnettyä. Pakkovoiton edessä oltiin ja se myös otettiin, nyt jännitetään mitä tapahtuu ToVe-Fc Åland ottelun suhteen!

Jos lyhykäisesti lähtee purkamaan kautta niin sen voi jakaa kolmeen osaan. Mollivoittoinen alkukausi, jolloin pelasimme hyvää futista, mutta pisteet tuntuivat oikeastaan kiertävän meitä. Sitä seurasi kesän jakso ennen taukoa, jolloin puolustimme tiiviisti ja saimme myös tulosta aikaiseksi. Useampi voitto auttoi joukkuetta saamaan itseluottamusta ja peli kulki. Kesätauon jälkeen peli alkoi taas takkuilla. Varsinkin loppukausi oli suoraan sanoen pettymys. Joukkue ei saanut itsestään parasta irti ja pisteitä ei enää kertynyt. Myös peli-ilme oli ajoittain kateissa. Kauden kolmessa viimeisessä ottelussa koko porukka heräsi taistelemaan ja kaukana ei ollut sekään, että tämän päivän voitolla oltaisiin sarjapaikka saatu varmistettua. Pitkän sarjan jälkeen on turha jossitella, jos seuraavaksi kaudeksi päädytään Neloseen. Tällä hetkellä ei auta kuin odottaa ja toivoa, että ensi kausi päästään myös pelaamaan Kolmosta. Viimeiseksi haluan kiittää päävalmentaja Telmo Mannista. Toivotaan, että pitkä jakso VeeGeessä päättyy sarjapaikan varmistamiseen miesten Kolmosessa!”

Mennyttä kautta pääsi kommentoimaan myös tulevanakin kautena joukkueen mukana jatkava valmentaja Juhani Leppänen:

”Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvin raskas kausi, vaikka olisi voinut kuvitella kahden korona-kauden jälkeen kaiken olevan helpompaa. Talvella epäonnistuimme rekrytoimaan tarpeeksi uusia pelaajia. Moni kiinnostuksen kohteena ollut valitsi toisen joukkueen, kun emme olleet tarpeeksi aktiivisia syksyllä. Verkkoihin tarttuneet Santeri Nurmi, Jesse Kurokallio ja Muslim Al-Ebadi olivat kyllä hyviä vahvistuksia ja runkopelaajia tällä kaudella. Ryhmä jäi kuitenkin liian kapeaksi ja tätä verotti vielä lukuisat loukkaantumiset ja syyskierroksella pelikiellot. Myös koko ryhmän sitoutuminen ei ollut parasta A-luokkaa läpi kauden.

Pelien suhteen kausi alkoi epäonnisesti kahdella maalin tappiolla päävastustajiamme ToVea ja PIF 2:ta vastaan. Kaiken kaikkiaan edellisellä kaudella voitimme tai väänsimme tasureiksi nuo tiukat pelit, kun taas tällä kaudella kärsimme seitsemän yhden maalin ja neljä kahden maalin tappiota. Tämä osoittaa ainakin jonkinlaista sitkeyttä joukkueelta. Ainoastaan Inter 2:lle kärsitty 0-4 kotitappio oli varsinainen repsahdus. Otteluiden viimeisillä kahdella minuutilla menetimme yhteensä viisi pistettä ja viime hetkillä päästetyt maalit voivat pahimmassa tapauksessa ratkaista kohtalomme putoamisen suhteen. Monia yksittäisiä tilanteita sekä erotuomariratkaisuja voisi spekuloida näin jälkikäteen mutta 22:n ottelun sarjassa nuo todennäköisesti menevät melko tasapuolisesti.

Nyt odotellaan ainakin viikko kohtaloamme, kun ToVe – FC Åland ottelun lopputulos varmistuu. Vain FC Ålandin vierasvoitolla sarjapaikkamme Kolmosessa säilyisi myös ensi kaudeksi. Tuleva sarjataso varmasti vaikuttaa jonkin verran uusien pelaajien saamiseen joukkueeseen. Naantalilaistaustaisista pelaajista koostuva 10-12 pelaajan runko jatkanee pitkälti tulevasta sarjatasosta riippumatta. Uusia pelaajia tullaan kuitenkin tarvitsemaan ja halukkaat voivatkin tulla mukaan treeneihin, kun aloittelemme todennäköisesti tuossa lokakuun viimeisellä viikolla. Telmon hypättyä syrjään edustusjoukkueesta tulee valmennusryhmään myös muutoksia. Toivottavasti jo ensi viikolla päästään julkaisemaan tulevan kauden valmennusryhmä, joka pitää sisällään melkoisen mairean pommin. Maailma ei Naantalissa siihen kaadu, vaikka sarjataso vaihtuisikin tulevalla kaudella Kolmosesta Neloseen.”

Selvästi haikein mielin siis ainakin toistaiseksi viimeisen ottelunsa edustusjoukkueen ruorissa ollut päävalmentaja Telmo Manninen muisteli vielä viimeistä viittä vuotta tuoreeltaan ottelun jälkeen:

”Takki on nyt melkoisen tyhjä, kun ajattelee että viisi kautta on tullut tässä teutaroitua. Päällimmäisenä on mielessä, että toivottavasti saamme säilytettyä sarjapaikan, sitten voisin olla levollisin mielin.

Viiden vuoden aikana joukkue kävi läpi jonkin verran muutoksia ja jänniä pelejä mahtui joukkoon monia. Ensimmäisen kauden pettymys nousun livettyä viime metreillä viimeisessä pelissä ja seuraavalla kaudella sisuuntunut porukka teki yli 100 maalia. Ero Nelosen ja Kolmosen välilläkin oli huima, Nelosessa suurimmassa osassa peleistä VG oli selkeästi kuskin paikalla halliten pallollisia pelitapahtumia, kun taas Kolmosessa osat vaihtuivat ja jouduimme puolustamaan pitkiä pätkiä omalla kenttäpuoliskolla. Nelosessa sain käsiini kokeneen joukkueen, joka on tämän viiden vuoden aikana muuttunut melkoisesti samalla kun seura on kasvattanut pelaajamääräänsä melkoisesti. Nyt onkin aika siirtyä auttamaan nuoria futareita enemmän, jotta jatkossakin saamme edustukseen omia pelureita. Isoja aukkoja on ikäluokissa ollut, kun omalla vahtivuorolla ei seuran sisältä juuri omia kasvatteja ole tullut. Hienoja hetkiä mahtuu paljon muistoihin ja on hienoa tulla katsomaan jatkossa joukkueen kehitystä tulevina kausina Kuparivuorelle.”

TPS U23 – VG-62 (Miesten Kolmonen) (palloliitto.fi)