Yhteenkuuluvuustestin tuloksia, harrastustoiminnan vaikuttavuus ja yhteistyösopimuksia
SeuraJulkaistu: 30.08.2023 11.17

Yhteenkuuluvuustestin tuloksia, harrastustoiminnan vaikuttavuus ja yhteistyösopimuksia

YHTEISTYÖKUMPPANUUDET

K-Supermarket Ukko-Pekan ja Turun Seudun Osuuskaupan (TOK) yhteistyösopimukset jatkuvat myös tänä vuonna. Toivomme, että rekisteröitte korttinne järjestelmiin. Viime vuodelta saimme näistä yhteensä noin 13500 €, joten pienestä vaivasta on seuralle iso merkitys.

Lämmin kiitos kaikille korttinsa rekisteröineille. 💛🖤

K-Supermarket Ukko-Pekan tuki
Ukko-Pekan kauppias Sami Toivonen lahjoittaa 1 %:n Plussapisteisiin oikeuttavista ostoista VG-62 ry:lle. Käy täyttämässä VG-62:n tunnus SP0002 ”SPONSOROINTIKOHTEET”-palveluun osoitteessa https://plussa.fi/. Sponsorointikohteet-palvelu löytyy Profiili-otsikon alta.

Huom! Kauppiaan maksama tuki ei vaikuta omiin Plussaetuihisi, vaan ne karttuvat kuten ennenkin.
Kerran valittu sponsorointikohde säilyy. Kohdetta ei tarvitse valita vuosittain uudelleen.

TOK Seurabonus
TOK tukee urheiluseuroja S-käyttäjätilin (https://s-kayttajatili.fi/) Kannustajat -osion kautta. Tukisumma jaetaan seuroille siinä suhteessa, kuinka paljon tukikohteeseen liittyneille asiakasomistajatalouksille on maksettu Bonusta kalenterivuoden aikana (1.1. – 31.12.) verrattuna muiden seurojen vastaavaan summaan. Tuki kertyy takautuvasti, joten ei ole väliä, missä vaiheessa vuotta kannustajaksi ryhtyy. Kannustuskohde pitää valita vuosittain uudestaan.

Tarkemmat ohjeet Plussakortin ja S-kortin liittämisestä sponsorointi- ja kannustusjärjestelmiin löydät Internetsivuiltamme:

https://www.vg-62.fi/seura/1716/k-supermarket-ukko-pekka
https://www.vg-62.fi/seura/1717/turun-seudun-osuuskauppa


ME-SÄÄTIÖ JA VG-62 SELVITTÄVÄT HARRASTUSTOIMINNAN VAIKUTTAVUUTTA

Harrastustoiminnalla on valtava potentiaali edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä. Seurallemme on tärkeää mahdollistaa tasavertaiset harrastusmahdollisuudet harrastajien lähtökohdista riippumatta sekä tarjota harrastajille turvallinen, kokonaisvaltaisesti hyvinvointia edistävä ilmapiiri. Ryhdymme innolla yhdessä lasten, nuorten ja perheiden yhdenvertaisuutta edistävän Me-säätiön ja Jopoxin kanssa selvittämään harrastustoiminnan alueellista vaikuttavuutta!

Harrastajamme, tai alle 13-vuotiaiden harrastajien perheet, pääsevät itse raportoimaan toiminnan vaikuttavuudesta perheen taustatietoihin ja harrastajan hyvinvointiin liittyvien kyselyiden kautta. Harrastajamme saavat kutsun vastata kyselyyn suoraan henkilökohtaiselle jäsentililleen Jopoxissa 5. - 18.9.2023.

Kyselyyn vastaaminen vie vain pari minuuttia ja vastaaminen on täysin anonyymia. Vastaamalla voimme kehittää harrastustoimintaa tukemaan harrastajien hyvinvointia entistäkin paremmin.

Tiedotamme tästä lisää lähempänä.

YHTEENKUULUVUUSTESTIN TULOKSIA

Maaliskuussa tehdyn yhteenkuuluvuustestin tulokset valmistuivat kesäkuussa ja tässä yhteenvetoa niistä. Kiitos kaikille osallistuneille! Testin tavoittavuus oli oikein hyvä.

Yleistä

HedCoahin yhteenkuuluvuus testin on tehnyt valtakunnallisesti yhteensä 17 seuraa 15 paikkakunnalta. Yhteenkuuluvuus testiin on osallistunut viiden lajin edustajia. Eniten testejä on tehty jääkiekko- ja jalkapalloseuroissa, mutta keväällä tuli uusina lajeina ringette ja taitoluistelu (muodostelmaluistelu ja yksinluistelu) mukaan meidän seuran myötä. Suomen Palloliitto ja Suomen Jääkiekkoliitto ovat olleet lajiliitoista mukana. Meidän seuran koko ja testimateriaalin laajuus yllätti tutkijaryhmän, sillä Huippu-urheilun instituutti KIHU:n seuratietokannan mukaan meidän jäsenmäärä olisi 430. (Seuratietokanta. Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Viitattu 04.08.2023 www.seuratietokanta.fi) Todellisuudessa jäsenmäärä ylittää 1100.

Mitattavat asiat

Yhteenkuuluvuustestissä mitattiin seuraväen kiinnostuneisuutta, tavoitteellisuutta ja tyytyväisyyttä. Tulosten pohjalta saatiin myös kestävyysindeksi sekä seuran sometilien seuraajamäärä.

Seuraväen kiinnostuneisuus: osallistumis- ja tavoittavuusanalyysi

Osallistumis- ja tavoittavuusanalyysissä VG-62 sijoittui sijalle 3/17. Seuratoimijoita ovat mm. hallitus, jaostojen jäsenet, työntekijät, valmentajat, ohjaajat, joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat, huoltajat, nettivastaavat, täysi-ikäiset harrastajat (= esikuvat), vanhemmat sekä yhteistyökumppanit.

  • Testi tavoitti 1398 seuratoimijaa ja 2087 eri tehtävää
  • Testilinkin avasi ja siihen vastasi 683 henkilöä (osallistumisaste 32,7 %)
  • Testilinkin avasi, mutta ei siihen ei vastannut 375 henkilöä
  • Testin tavoittavuusaste 50,7 %

Seuraväen tavoitteellisuus: seuraväen tavoitteellisuusaste rooleittain

Jokaiselle seuratoimijalle oli annettu mahdollisuus jakaa 16 tavoitetta. Esimerkiksi 1000 tehtävän/toimijan yhteisössä 100 %:n tavoitteellisuusaste tarkoittaa 16 000 yksittäistä jaettua tavoitetta. Mitä suurempi tavoitteellisuusaste, sen enemmän yhteensovitettavaa seurassa on. Myös tiedolla johtamisen vaatimus kasvaa samaa tahtia tavoitteellisuusasteen kanssa.

  • VG-62:n sijoitus seurakentässä 6/17
  • Johto ja koordinointi (A) 27,3 %
  • Valmennus ja ohjaus (B) 28,1 %
  • Huolto ja tuki (C) 17,4 %
  • Toimihenkilöt (A + B + C yhteensä) 24,9 %
  • Vanhemmat (D) 10,4 %
  • Yhteistyökumppanit (E) 5,2 %
  • Esikuvat (F) 4,6 %
  • Kuljettajat, kustantajat ja kannustajat (E + E + F yhteensä) 9,6 %
  • Kaikki yhteensä 12 %

Seuraväen tyytyväisyys: tyytyväisyysaste taitotasoittain

Seuraväen tyytyväisyysastetta mitattiin ikäluokkien ja ryhmän tarkoituksen perusteella lajitaitotasoittain. VG-62:n sijoitus seurakentässä 9/14.

LajitaitotasotTyytyväisyysaste lajitaitotasoittain

  • Taso I: 20 v. ja yli * Taso I: 98,1 %
  • Taso II: 16 – 19 v.* Taso II: 95,7 %
  • Taso III: 11 – 15 v.* Taso III: 95,60 %
  • Taso IV: alle 11 v. ja muu ei kilpailullinen toiminta* Taso IV: 95,7 %
  • * Hallinto: 93, 9 %
  • *Kaikki yhteensä: 95 %

Sosiaalisen median seuraajamäärät

Yhteenkuuluvuustestin taustatiedoissa kysyttiin seuran eri sosiaalisen median tilejä. Meillä yhteenlaskettu seuraajamäärä testihetkellä ylitti 20 000 seuraajan rajan. Reilu kolmannes seuraa VG-62 ry:n ja jaostojen virallisia kanavia ja noin 2/3 joukkueiden kanavia. Seuravertailussa olimme kolmossijalla HC TPS Oy:n (hiukan alle 100 000 seuraajaa) ja FC TPS Oy:n (noin 25 000 seuraajaa) jälkeen.


Oheisesta kuvasta näkyy, miten yhteenkuuluvuustestiin osallistuneet seurat sijoittuvat kestävyysindeksinsä mukaan. Kestävyysindeksiin ei vaikuta seuran jäsen-, ryhmä- tai joukkuemäärä. Seuroilla on erilaisia missioita ja visioita, joten seurojen keskinäinen vertailu suoraan ei ole mielekästä. Kuva auttaa kuitenkin hahmottamaan nykytilannetta ja mihin suuntaan mahdollisesti tulisi edetä.

Etäohjattu ”Ekosysteemi” = ns.palveluorganisaatio, jossa ”asiakas ostaa palveluita seuralta”
Lähiohjautuva seurayhteisö = asioita tehdään yhdessä ja yhteistyössä toisia auttaen ja tukien
Lukua 50 pidetään raja-arvona palveluorganisaation ja lähiohjautuvan seurayhteisön välillä.

Mitä seuraavaksi?

Hallitus teki 17.8.2023 kokouksessaan päätöksen, että olemme mukana HedCochin edelläkävijäseurojen pilottihankkeessa. Hallituksen päätös ei yksinään riitä vaan päätöksen tueksi tarvitsemme jaostojen ja seuraväen innostuksen ja aktiivisuuden. Pilottihanke etenee niin, että yhteenkuuluvuustesti uusitaan syyskaudella 2023 ja kevätkaudella 2024. Aktiivisella osallistumisella saatte äänenne kuuluviin ja olette mukana kehittämässä vastuullista seuratoimintaa. Viemme myös saamaamme palautetta eteenpäin esimerkiksi yhteenkuuluvuustestin kysymyksiin liittyen.

LIIKUNNALLISTA SYKSYN ALKUA KAIKILLE JA TSEMPPIÄ PELEHIN JA KISOIHIN!

Marja Kytönen
toiminnanjohtaja / VG-62