Hieno ilta Kuparivuorella vaikka tappio tulikin – P-Iirot vei voiton lukemin 1-2
Julkaistu: 03.10.2021 08.00

VG-62:n jalkapallon edustusjoukkueen pelit Kolmosen yläloppusarjassa jatkuivat juhlaottelulla Rauman Pallo-Iiroja vastaan. Juhlallisuudet liittyivät VG-Jalkapallon ennen peliä jakamiin palkintoihin, jotka pääsivät pokkaamaan pitkän linjan VG-soturit Karo Kymäläinen, Kalle Salo, Antti Koiranen ja Jussi Sipponen. Lisäjuhlittavaa naantalilaiset saivat täydennysmiehenä peliin houkutellun Lauri Lavosen iskiessä toisella puoliajalla sadannen maalinsa VG:n edustusjoukkueessa virallisessa sarjaottelussa.

Illan juhlakaluista Antti Koiranen aloitti ottelun VG:n avauskokoonpanossa kapteeninnauha käsivarressaan. Kaksikymmentä perättäistä kautta VG:n edustuksen mukana tiiviisti tahkonnut Rautapakki esiintyi jälleen kerran vahvasti VG:n oikean puolustajan paikalla, vaikka vastassa oli sarjan liukkaimpiin laitapelaajiin selvästi kuulunut raumalaisten Mikko Jalkanen. Nykyjalkapallossa on alettu tuuletella kesken pelin myös hienoja puolustuspään suorituksia. Yksi sellainen nähtiin pelin toisen jakson alussa Koirasen pysäyttäessä rangaistusalueella Iirojen erittäin vaarallisen etenemisen hienosti ajoitetulla liukutaklauksella. Mitään tuuletuksia ei tosin vanhan koulun Rautapakilta tilanteessa tietenkään nähty.

Neljän eri vuosikymmenen aikana VG:n äijille maalaillut Karo Kymäläinen puolestaan aloitti ottelun VG:n vaihtopenkiltä ja pääsi irti noin vartti ennen täyttä aikaa VG:n viritellessä takaa-ajoaan. Kymäläinen oli tuttuun tapaan VG:n loppukirin pääarkkitehtejä ja paini nuorten raumalaisten kanssa pitkistä palloista. Kymäläinen oli vahvasti mukana myös Lavosen kavennusmaalissa ja oli lähellä puskea pallon verkkoon jo maalia edeltävästä tilanteesta.

Yli sata maalia VG:lle aikuisten sarjoissa sekä kiekkokaukaloissa että futiskentillä viimeistellyttä Kalle Saloa säästeltiin ilmeisesti vielä jäljellä oleviin kahteen 5.divarin peliin eikä miestä nähty tällä kertaa pelaavassa kokoonpanossa. VG:llä on ollut sinänsä laajasta ringistä huolimatta vaikeuksia saada molempiin sarjoihin riittävästi pelaajia loppukauden otteluissa, kun pelaajien siirtely sarjatasojen välillä ei ole ollut enää syyskuun alun jälkeen mahdollista.

Monilajitaituri Jussi Sipponen oli puolestaan jo tulossa palkintoseremoniaan täydessä kiekkovarustuksessa VG:n lätkäedarin pelatessa lähes samanaikaisesti viereisellä jäähallilla. Perjantain valmistavissa harjoituksissa ilmennyt alaraajavamma piti kuitenkin teräsmiehen ulkona kaukalosta illan ottelusta, eikä naantalilainen jalkapalloyleisö päässyt näkemään Sipposta luistimet jalassa Kuparivuoren nurmella.

Pallo-Iiroilla vahva alku

Palkintoseremonioiden jälkeen kävi nopeasti selväksi, että kotijoukkueella olisi edessään aikamoinen vuori kiivettäväksi, jotta juhlat jatkuisivat vielä pelin jälkeen. Taitavat raumalaiset ottivat välittömästi pelin hallinnan ja liikuttivat palloa pitkin hyväkuntoista nurmea. VG onnistui tiiviillä puolustamisellaan pitämään Iirot pois maalintekopaikoilta ensimmäiset 20 minuuttia, mutta tämän jälkeen puolustusmuuri murtui.

Molemmat raumalaisten maalit viimeistellyt Topias Silvennoinen iski ensimmäisensä murtautumalla VG:n vasemmalta laidalta boksiin ja ampumalla tarkan sijoituksen takanurkkaan. Silvennoinen osui muutama minuutti myöhemmin sivuvaparin jälkitilanteesta onnistuessaan kurottamaan irtopallon lähes päätyrajalta VG:n maalipuiden väliin.

Kahden maalin tappioasemasssa naantalilaiset alkoivat parantamaan peliään ja ensimmäisen jakson jälkimmäinen puolisko olikin selvästi tasaisempi. VG:n kärkipari Eetu Leppäsen ja Onni Ojalan laukaukset onnistuttiin kuitenkin joko peittämään tai painuivat sivuverkkoihin.

Lavonen pisti pelin jännäksi juhlamaalillaan

Toisen puoliajan alku jatkui samantapaisena kuin ensimmäisen puoliskon loppu. Raumalaisilla oli turvallisen tuntuinen johto ja joukkue hallitsi peliä, mutta lisämaalit eivät olleet kovin lähellä. VG taisteli ja koitti iskeä pallon saatuaan.

Naantalilaiset saivat kapeahkolta penkiltään lisää virtaa, kun joukkueen 2010-luvun suurpelaajiin lukeutuva Lauri Lavonen vaihdettiin kehiin 70 peliminuutilla. Lavonen ehti olla askissa vain viisi minuuttia ennen kuin hyökkäyspäänpelaaja oli pistänyt maalin numero sata pussiin. Vahvasti Lavosen juhlamaalissa oli mukana hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu juhlakalu Kymäläinen, joka sai rymistelyllään ja ”Karon pallo” karjaisuillaan vastustajan puolustuksen sekaisin. Lavonen oli Iirot-boksissa ensimmäisenä Karon puskun irtopallossa ja sijoitti nätisti kokemuksella verkkoon, vaikka montaa maalintekotreeniä ei taida olla viime aikoina takana.

Kavennusmaalin jälkeen VeeGee pyrki aiheuttamaan lisäkaaosta Iirot-puolustuksessa viljelemällä ilmapalloja kohti Kymäläistä ja muuta hyökkäyskalustoa. Muutaman rajaheittomylläkän lisäksi naantalilaiset eivät kuitenkaan saaneet tarpeeksi painetta Iirot päätyyn.

Kova taistelu päättyi tappioon, mutta saappaat jalassa kuitenkin kaaduttiin.

VG:llä on vielä kaksi ottelua jäljellä kuluvaa kautta. Lauantaina 9.10 pelataan kotiottelu Karvetissa sarjan voitosta P-Iirojen sekä TPS U23:n kanssa taistelevaa Fc Ålandia vastaan klo 17:30 alkaen. VG-miehistö keräsi Iirot-pelissä tiuhaan varoituksia ja useammalla avainpelaajalla on ensi viikolla pakkohuili edessä. VG:n kausi päätetään lauantaina 16.10 Åbo IFK:n vieraana Turun Urheilupuiston Yläkentällä.

VG:n kokoonpano: Tanila – Leppiniemi, Tommila M., Koiranen (54’ Lindholm), Tommila T., Raukunen, Leppänen O., Lehtinen, Sivula (70’ Lavonen), Ojala (74’ Kymäläinen), Leppänen